Fluorkarbon eller Nylon tippet. Hva skal du velge?
Vel, om du spør en fisker vil du få like mange svar som når du spør fire forskjellige fluefiskere om fluesnøre.

Det spørs egentlig hvor nøye du er på fisket, hva du liker og fiske med, hva du vil betale og selvfølgelig på klarhet vannet og hvor nøye fisken er på det.
Her er værtfall noe fakta om de begge:

Ikke kast deg etter det dyreste bare fordi det er dyrt eller med et spesielt merke. Både fluorkarbon og Mono/Nylon har sine plasser på type fiske.

Synlighet:

Synligheten på fluorkarbon er vel hoved salgspunktet om du spør en selger. Mange tester viser at dette faktisk stemmer. Siden tettheten er større enn nylon så stemmer dette. Google it! Når du skal ha tak i den gjerrige og pripne ørreten kan faktisk fluorkarbon hjelpe deg da synligheten er mye mindre her enn på monofilament. Ørreten vil da ha ekstremt mye større vanskelighet på å se fortommen enn med en annen mono fortom. Det samme gjelder knuter på fluen.

Når det er snakk om styrke er det my som kan spille inn. Fluorkarbon har ikke like mye stretch som mono og er derfor en del stivere. Men det gjør og at du har mer kontroll på fluen du kaster. Det mye hardere matrialet hjelper deg en del om du fisker rundt der det er skit i vannet som greiner, eller steiner og vil ikke bli like fort slitt eller skadet. Dette gjelder også fra UV stråler fra solen, varme og kulde. Men igjen, er stretchet på fluoren betydelig mindre men det gjør og at fluoren kan da være tynnere i diameteren enn monoen, men likevel kunne dra lik styrke. Det er da ikke noe problem og dra opp en arvet fluor tippet, så lenge den ser ok og føles ok ut. Men igjen, dette kommer ann på fra produsent til produsent. Fluor absorberer heller ikke noe vann etter en dag med fiske. Man skulle tro at dette ikke har noe å si, men siden nylon gjør dette over tid vil uansett nylonen bli svakere med tiden, og kan lettere ryke.

Tetthet:

For ørretfiskere ar dette en del og si. Fluoren har en egentetthet som er tettere enn vann. Det gjør da at den synker. Dette er selvfølgelig bra for dem som fisker med nymfer og stremere men for den med tørrfluen som skal ligge på toppen av vannfilmen er ikke dette så bra. Mono/nylon er da en klar vinner på dette punktet. Evt. en klar polyleader med en en snutt av fluor på den om du brenner for fluoren.

Strekk:

De fleste vet at Monofilament er någen stretchy og kan strekkes en viss prosent. Dette hjelper sammen med stangtuppen og ta i mot mye av julingen som kommer fra en fisk.

Knute:

Knuten er ofte det svakeste punktet på en line, da denne ryker kjapt, enten av feilknuting eller rett og slett kreftene som er her. Å velge en fortom med gir deg best knute er da viktig. De som fisker større fisker og rovfisk trenger da en rimelig sterk knute da den skal ta imot mer juling. Mono er da en klar vinner her, i forhold til Fluor. Dette fordi fluor er mye stivere enn monoen, og du må jobbe litt mer med knuten når du lager den. Husk å bruke tid! Når det kommer til mindre fisk som SØ og Ørret så vil jeg personlig si at fluor vil holde fint.

Det er viktig å huske at forskjellige leverandører har forskjellige matrialer og kvalitet på fortommene. Håper dette hjalp noen ut noe med valg av fortom eller bare det å bli noe smartere på valget. Det kan være greit og ha noen i forskjellige varianter.

Mitt tips vil være:
Fluor til ørret og noe Sø (så lenge det ikke er SØ på island).
Mono til større fisk som laks, stor SØ, gjedde, osv.

(Jeg vil ikke snakke ned noen produsenter. Jeg har selv mest Orvis, SA og RIO). Har dem kun for bildet)

PS: Ikke la deg lure av Saltvannsfortom og ferskvannsfortom fra leverandører! ;)Styrke:

3 Replies to “Fluorkarbon Vs Nylon Fortom”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *