SØ

Sjøørret fiske har nå startet på alvor! Det sees overalt på fiskeplasser, facebook og andre forum. Problemet jeg ser er at det er MANGE som dreper planke fisk og behandler fisk feil. Med planke fisk mener jeg da mager fisk. Sjøørret lever ca over hele Norge men det er ekstremt forskjell på standen sjøørret det lever på kantene av Norge. Her på vestlandet er vi ikke i nærheten av så heldige som på sør og østlandet.

Derfor er det viktig at vi på vestlandet tar vare på standen her og “gjør det riktige” når vi fisker sjøørret. Sjøørret er nærmere sjelden vare så lenge du ikke vet akkurat hvor du skal fiske. Men dessverre gjelder problemet at folk dreper planke fisk over hele landet. Dette er som regel fiskere som er giret, hobbyfiskere, feriefiskere eller sportsfiskere som vil ha med fangsten hjem for å gnage ut det lille kjøttet som finnes mellom bena på den.

Jeg ser også statig feilbehandling av ørreten på bilder og på facebook og i forum. Har du lurt på hvorfor noen dypper hendene sine i vann før de tar i ørreten? Det er fordi ørreten har et tynt slimlag rundt seg som fungerer som et type immunforsvar og gjør den “hydrodynamisk” i vann. Skal ørreten tilbake i vann er det viktig at vi behandler den riktig før vi slipper den ut igjen. Ikke legg den på steiner, på bryggen, på grusen, eller kast den rundt. Ta heller ikke fingrene inn i gjellene på fisken. Har du håv så bruk den, har du ikke det så kjøp en, dette koster svært lite penger. Det beste er å behandle ørreten i håven, forsiktig fjerne kroken, ta et kjapt bildet med våte hender og slepp den ut igjen. Under ser du video av hvordan du slepper en frisk og fin ørret tilbake i sjøen.

Nødvendigheten i å drepe plankefisk er minimal! Hvorfor ikke fiske litt mer til du får den feite gode fisken som faktisk har mat på seg om du skal ta med en matfisk? Jeg er ikke imot å ta med matfisk hjem så lenge det ikke er i ekstreme mengder, men ta heller med et eksemplar du kan være stolt av. Har fisken tatt kroken/fluen slik at den vil ta skade av å fjerne kroken, burde du avlive den før du gjør dette.

Under ser du hvordan du kan se tilstanden til fisken og regne ut vekten på den om du ikke har håv og vekt.

Skjermbilde 2016-04-07 kl. 20.01.14.png

Akkuratt det samme gjelder Ørret. Tar du en ørret i et mindre vann, kan du sleppe den ut, besøke den om noen måneder og se om du får den igjen.

Skal du beholde fisk må du huske å avlive den raskt. Om fisken er stor bruker du en stein eller “prest” til å slå hardt mot hodet, eller tar kniven mellom øya på den. Er det en mindre fisk kan du ta nakken på den.

Her ser du en stor Sjøørret blir satt tilbake igjen. Han holder fisken uten makt i vannet og venter til får kreftene tilbake igjen eter kampen slik at den svømmer selv fra henda dine. Dette føles også mye bedre etter du har fått fisken.

(Filmen er fra Neteland production)

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *