GOPR0006.MP4.00_03_37_41.Still004.jpg

Om dere:
David Hansen 35år

Stian Størksen Clemensen 33 år

*Deres filmer er filmer som man gjerne legger seg tilbake å nyter mens man ser på og handler mer om selve turen og opplevelsen enn kun action. Hvorfor falt valget deres på dette, og hvordan ble dette gjennomført?

Fisking handler for de fleste om så mye mer enn bare action. Så det var ganske naturlig og gjennspeile alt som vi elsker med fisking. Alt fra forberedelsene til minnene. Det er ingen spesiell måte dette ble gjennomført. Det er enkelt og greit en gjennspeiling av hvordan jeg selv opplever lidenskapen på kroppen.
*Før dere drar ut på en tur. Hvor mye planlegging om filming, åsen type takes og feeling på filmen gjør dere før reise?

Hvis vi har påbegynt en film, kan jeg ha skrevet ned noen spesielle klipp vi ønsker og fange på film.
Ofte kan jeg lade opp i bilen på vei ut til områdene med litt musikk som er passende.
For meg er musikk veldig viktig, og kan være ett veldig forsterkende og inspirerende middel for og komme på gode ideer, eller og få inn «feelingen» som du henviser til. Hvis vi derimot ikke er på noen spesifikk film så reiser vi ut bare for og fiske, men har alltid med kameraene i tilfelle noe skjer.

*Når dere til slutt sitter igjen med en 15-20 min film, vil jeg regne med dere har en del takes dere ikke tar med. Hvor mye film av en tur tar dere med i filmen dere legger ut, og hva er viktig for dere å ha med?

Jeg vil tippe at ca 95% av råmaterialet aldri blir brukt.
Det er viktig og ha med ett variert utvalg fra hele turen. Har du fått 8 fisk, er det ikke nødvendigvis vits i og vise alle disse, det kan fort bli monotont. Det er viktig og vise litt forberedelser, litt reisetid, litt preik, litt fra du kommer frem, litt fisking, vise litt natur, avslutte.. Slik at det mest mulig blir en helhet. Men det skal dog sies at det ikke fins noen fasit. Jeg syns det er viktig og ikke binde seg opp i ett oppsett, men tenke nytt og annerledes hele tiden. Det fins så mange andre som driver med dette, at man må våge og være litt nyskapende og original. Også er det viktig og lære av andre, men det er en fin linje mellom og kopiere noen, eller og være inspirert av noen.

20140412_110800-PANO (1).jpg
*Hva vil dere si er en god fiskevideo på rundt 20 min og hva burde denne inneholde?

Viktigere enn intro, outro osv., syns jeg er innholdet.
En god fiskevideo kan ha en dose humor, den må fange følelser, den må fange overraskelsesmomentet, forventningene, naturen, gjerne en oppbygging mot det som skal sje, adrenalinet og forløsning.

En god fiskefilm syns jeg personlig også at har god musikk. Men her er det mange fallgruver. Bruk av rett musikk kan brukes til og forsterke følelser eller inntrykk, slik at formidlingsevenen til filmen blir bedre. Men bruker du feil musikk, eller på feil måte, kan det ødelegge hele filmen.
Dette er noe av det jeg syns er vanskeligst og balansere rett. I tilegg, når man bruker musikk, er det slik at noen liker musikken, og andre ikke. Så noen detter nok av lasset. Til syvende og sist må man tenke at man må gjøre det man selv syns er best. Jeg lager film fordi jeg elsker og være kreativ, og ikke fordi jeg er redd for at noen ikke skal tekkes.

*Har dere med kamera på hver fisketur, eller bare på planlagte turer?
Har nesten alltid med kamera, men noen ganger kan det hende jeg bare drar med ett kamera på brystet. Skal jeg bare ut for og koble helt av, hender det jeg legger kamera hjemme.

*Hvor mye kunne dere om å redigere og produsere film fra før?
Omtrent ingen ting.
Har laget noen andre typer filmer med kompiser tidligere, bare for morro.


*Hva vil gjøre en fiskefilm kjedelig og hva vil gjøre den spennende?

Jeg syns de kjedeligste filmene er de som blir veldig monotone, eller veldig mye risting med kamera. Filmer med veldig feil musikk skrur jeg også fort av. (Har selv «syndet» mot disse tingene også)
Det skal sies, at har du festet feks en skikkelig heftig kamp med en rugg på film, så kan det være så vinglete som bare det, filmen vil fortsatt kunne oppleves bra, da unike opplevelser fort får deg til og glemme den dårlige filmingen etc.

*Åsen utstyr bruker dere til å filme en film?
Bare billige actionkameraer, i prisklassen 1000-2000, og ett lavbudgets kompaktkamera med mye zoom. Action kameraene bør helst ha spesifikasjoner som minimum 1080p og 60fps hvis man ønsker god slowmotion og god bildekvalitet.
Det fins mange kameratyper med forskjellige bra og dårlige sider. Det er viktig og lære seg kameraet ditt, og hva det er bra på.
Skal du ha kameraet på ett stativ, er det kansje ikke vits i med en gopro?
Bruk actionkameraene i vannet, nærme, i gjørma, over hodet, på håven. Disse kameraene skal ikke sitte på ett stativ, men være plantet der det skjer, derav navnet «action kamera».

Skal du ha ett kamera til natur og dyrefilm må du etter min mening prioritere zoom. Ofte skjer disse tingene langt unna deg, og ser lite bra ut på et action kamera.

God lyd er viktig! Her har vi mye å gå på selv også. Foreløbig bruker vi gopro til lyd, da den er overlegen de andre kameraene på lyd. Men en egen (mygg) mikrofon bør helst benyttes.
Ønsket er og oppgradere arsenalet, men det er fryktelig dyrt og investere i godt utstyr.

Klart kvaliteten hadde blitt mye bedre, men når man ikke har økonomi til det, får man gjøre det beste ut av det man har. Det stiller mye høyere krav til kamerabruken og redigering. Men akkurat for og fange naturshots skulle jeg gjerne hatt noe med heftigere bildekvalitet.
IMAG3836.jpg
*Hva må til for å få et godt ”take”?
Det kommer ann på.

Enten så har du vært flink og rigget kameraer fra alle vinkler, i beste fall har du kansje en egen kar som kan filme bevegelig med kamera. Oppi det hele har du hell, og fanger en fin fisk. Husk også og være deg selv. Da har du mye vinkler og jobbe med, og godt innhold.

Ellers kan ofte ett godt take komme plutselig på deg, så ha alltid kameraene lett tilgjengelig. Ofte så går jeg med Zoom kameraet på ryggen, for du får ofte bare noen sekunder på deg når den unike naturopplevelsen dukker opp. De beste «takene» skjer ofte når du minst venter det. Så ha alltid kameraet snurrende. Invester i mye batterier og store minnekort!

*Hvilken av deres videoer er deres favoritt og hvorfor?

Det må enten bli: Sjøørretfiske – Loppesirkus
Syns den har fin intro, litt humor, og en god og naturlig avslutning. Syns filmen bygger seg fint opp mot avslutningen også.

Ellers var «Høstfiske etter sjøørret – Fullmåne Spesial» en veldig spesiell film og lage, husker godt alle nettene jeg var ute, og syns også at jeg i filmen fikk frem det litt mystiske og «skumle» med nattfiske og fullmåne. I tilegg fikk jeg kommet nært innpå en stor fisk i bekken natterstid. Kunne vært litt prat også kansje, så hadde det vær ennå bedre.

*Hvilken fiskefilm som dere ikke har laget, er deres favoritt og hvorfor?
Veldig vanskelig spørsmål. Kan jeg nevne 3?
Nr1:
Den fiskefilmen som helt klart har betydd mest for min fiskeinteresse og da spesielt fluefiskeinteresse, er helt klart «På fisketur med Bård & Lars – Argentina» Denne filmen så jeg på hver eneste dag når jeg kom hjem fra skolen. Da var det og smøre opp en 5-6 brødblingser, putte inn VHS kassetten, og glane på denne filmen. Den ble sett så mange ganger at jeg kunne alle kommentarene i filmen utenatt. Bård & Lars var også de første jeg så som blandet fisking med humor og dokumentar. Både min kone og bror som ikke er spesielt fiskeinteresserte kunne sitte og kose seg med disse filmene. De traff ett mye bredere publikum enn bare hardcore fiskerene med humoren og det informative.
LINK
Nr2:
I senere tid er det spesielt en film som gjorde stort intrykk på meg, og det var Netelands lærdalsfilm fra 2013. Siden laksefisket alltid har betydd mye for meg, er det spesielt rått og se på denne videoen, hvor du ser at gutta kjenner på kreftene til laksen, nervøsiteten for at den skal gå uttafor ett stryk, kaoset når man må løpe etter, forventningene når man står og ser utover på elva og teller laks etter laks. Denne filmen traff de med alt. Musikken, de fikk frem følelsene som er så sterke i laksefisket, humor, glede, alvor. De fikk bra med fisk. Det meste en bra film bør ha spør du meg.
LINK

Nr3:
Mer i retning dokumentar elsket jeg og se Rolf Nylinders 6 episoder av: «Ett fiskeår längs Vindelälvsdale»LINK
Han er en sann kunsner bak kamera, og kjempe inspirasjon.

Jeg må og nevne Eivind Berulfsen, min store sjøørret inspirator. Filmene hans er så rene og «enkle»

Det er ett eller annet med han, og filmene hans som gjør at du føler du er med på tur. Det er så lite tillegseffekter, og enkel klipping. Det er litt det samme jeg følte når jeg så på Lars Monsens serie «Canada på tvers»

IMG_20160403_202102 (1)

*Tips til nybegynnere på å lage fiskevideo og editering?
Jeg ser på meg selv som en nybegynner, men kan godt nevne de tingene jeg lært meg selv iløpet av disse årene. Da vil jeg gjerne nevne flere ting:

Filming:
1. Film stødig! Første veien til profft utseende er og filme så stødig som mulig, men er ikke alltid like lett når du er alene.

2. Ha store minnekort og mange ekstra batterier.

3 .Lær deg kameraets vinkel det filmer i, uten og måtte se på sjermen.

4. Ikke vær redd for og bli skitten, ikke vær redd for og filme fra helt merkelige vinkler.

5. Ikke vær redd for og dumme deg ut.

6. Bruk øyne og ørene, vær tilstede på fisketur. Se rundt deg, er det noe du ser, som du kansje tar for gitt, men som andre ikke er vandt med, og syns er spennende? Dra isåfall frem kameraet og film, når du kommer hjem, kan dette plutselig være ditt beste shot.

Redigering:

Begynn med ett enkelt program, gjerne Moviemaker eller noe annet. Du får mye gratis i disse programmene, og de er ofte gratis. (Mac – iMovie)

Ikke flytt deg over på mer heftige programmer før du mestrer et enklere program.
De koster jo og endel.


*Tips til de som drar på tur for å lage film alene?

Tolmodighet(det går mye tid til rigging, lading, nedrigg, flytte seg, rigge opp etc etc. Du må være villig til og ofre mye av fisketiden til film)

Flere kameraer er alltid positivt, kreativ plassering av kameraer. Batterier. Bryststropp for kamera.

*Hvor lang tid bruker dere på å redigere en film til den er ferdig?
Alt fra 2-3 dager til 1 mnd.

  • IMG_20160411_074725.jpg

Tusen takk til Fiskefilm.no som ble på intervjuet og denne posten. Du kan lese mer om fiskefilm her: www.fiskefilm.no

logo.png

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *