laks logo.jpg

I år startet jakten på laks i elv. Håpet var at den første laks i elv skulle vært på flue stang, men i alle småelver på vestlandet er ikke det like lett dessverre.  Tur nr en fikk jeg min første laks på fluestangen men det var ikke på flue. Det var på reke med lodd men på fluestangen. Jeg fisket etter den laksen i 6 timer og endelig tok den på en reke. Etter ti minutt falt kroken ut av festet i fisken. Laksen var en 4-5kg flott laks, som fikk leve noe lenger. Jeg fikk alt på tape og filmen kan sees under “produksjon” siden.

Bildet over er fra rundt 10’ende turen i en lakseelv og sikkert 6 i Oselvo. Jeg var ute med sjefen min steffen fra jobb og fisket i sone 0-1. Det tok ikke lang tid før han fikk en sværing på woobler men som desverre falt av. Senere fikk han en noe mindre tert på reke.

Etter flere timer med fiske og mørket som kom segene gikk vi til gamlebrua og sto på den med reken ned i strømmen. Oselvo er en flom-elv og er avhenig av regnvær. Det hadde regnet kraftig noen dager før og det var mye vann i elva. Det var så mye vann at rekene lå ikke under vannflaten men spratt på strømmen fra der vi sto oppå bruen. Steffen gikk tilbake til bilen for å ta på nytt agn da strømmen tok det som satt på markkroken. Da ser jeg noe som prøver seg på reken min. Det så ikke stort ut, kanskje en liten sjøørret. Jeg lar reken falle godt under broen og lar den bli med strømmen nedover. Reken spretter på den sterke strømmen da eksplosjonen skjer. Laksen eksploderer ut av det intet i strømmen og tar reken nok så aggressivt. Endelig fikk jeg noe på igjen, men pga mørket var jeg usikker på om dette var en fin laks eller en stor sjøørret, men troen vipper mest på laks.

Jeg roper det jeg kan på Steffen og han løper bort til meg med håv, klatrer kjapt ned på venstre side av bruen mens jeg kjemper mot å holde laksen på kroen i det noe roligere vannet på siden av bruen. Laksen kjemper for å komme seg inn i strømmen igjen og ned blant de trygge store steinene under strømmen. Da kommer problem nummer to. Fra der Steffen står er det flere steiner og mye gress som er under vann fram til der laksen kan tas. Å få laksen inni mellom der er jeg nødt til å løfte hodet på den, løfte hele laksen eller klare å dra laksen med hodet over vann kjapt nok til at den hvelver over steinene.

Første forsøk er det laksen som står for, den svømmer mot steinene og jobben min blir kun å holde hodet over vann i det den nærmer seg. Den smeller mot steinene men gjør i stedet en fin turn og gjør et godt fraras. Etter en ny runde med fra og til ras på laksen svømmer den opp for å gjøre noe som ligner et hop. Da styrer jeg laksen mot steinene der stefen venter med håven og lar den gjør raset sitt mot dem. Jeg løfter hodet i riktig tidspunkt og laksen hvelver så vidt over steinene før den ligger nesten sidelengs i det noe grunnere vannet. Det er fortsatt langt mellom Steffen og laksen, og et nytt problem viser seg. Det er ikke mulig å få håven under laksen på grunn av det grunne vannet. Klønete prøver vi få laksen i håven til Steffen til slutt får tak i halen på laksen og lemper den oppi den nye laksehåven!

Den er fanget!!!! Den er min!! Min første laks i elv!! Endelig!! Jeg jubler høyt uten å bry meg om tilskuerene som var til stedet. Med henna i været og det breeste smil rundt munnen slenger jeg fra meg stanga og løper ned til steffen. Jeg var spent på å se åsen kroken satt og hvor nærme jeg var å miste den. Kroken satt i beinet i ganen på laksen så den var dømt fra da. Jeg klipper snøret tar opp laksen og tar knekken på den kjapt. Et bildet ble tatt og delt på facebook, desverre viser det seg at det er oppdretslaks. Noe i meg vrenger seg i smerte om at min første Elvelaks er en fjøsfisk. Men igjen så er det en laks. Det forklarer også vekten på bare 2,7-3 kg (om vekten er riktig). Fett er lettere enn muskler…

Fisken ble meldt til fiskedirektoratet og ligger nå godt i fryseren og er klar til middag. Det er ofisielt, jeg kan kalle meg en laksefisker! Og neste sesong vil også bestå av dette. Råere fiske i Norge får man ikke tror jeg. Så grise fett det er å kjempe mot en laks!

En nydelig fisk og flott tur!

 

Alt av utstyr er levert av Campelen på bryggen. Shimano Speedmaster 11 fot stang. Snøre: 0,38 mono. Shimano Snelle. XD 4000. www.campelen.no

One Reply to “Første laks i elv!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *