Nå er det denne tiden av året igjen. Laksesesongen i elvene er for lengst over og SØ fisket har startet. Det nærmer seg midt på vinteren her på vestlandet (med opp til 10 grader om dagen), og isen legger seg snart innerst i fjorder og vann. Det begynner å haste å fiske SØ på de flotte små rolige strendene rundt om kring.

I denne “guiden” forteller jeg deg, hvorfor du kanskje ikke får Sjøørret på samme flua, samme sluken, den ikke tar på samme type inndrag osv. 

Sjøørret fiske om sommeren ( med sommeren mener jeg sommeren i Bergen, dvs høst alle andre steder) er noe mer råere enn om vinteren. Den er mer aggressiv og aktiv langs vannet og sterkere når den tar en flue eller evt sluk. Og selvfølgelig er fisken feitere.

15192786_10211098263076605_3667629512886178641_n.jpg
Bildekred: Joachim Andersen

Vinteren er litt andeleddes. Du må kanskje stå mye lenger før fisken tar, bruke fluer du ikke har brukt før og tenke litt andeleddes. Men igjen, når du får fisk om vinteren så blir du nesten mer glad enn om sommeren. Ikke fordi den er så mye vanskeligere å få om vinteren. Det er bare så forbanna kaldt å stå å fiske om vinteren (i Bergen, høstvær med kuldegrader).  Neilspretten står, tårene har fryst, tuppen av tærne dine er bare et minne, men du har fått fisk! Tynn som en Hornhjel, men men, fisk er fisk.

Sjøørretten om vinterstid:

1
Bildekred: Karl Emil Heiland

Er ikke like aktiv som om vår, sommer og høst, grunnen til dette er at den nettopp har gytt. Den har brukt mye kreften i elven/bekken og gytt der. Den vil også være betydelig roligere på grunn av det kalde vannet som er i denne årstiden. Da sparer heller SØ på kreftene og kun tar mat som er lett å få tak i. Den er ikke like ihugga på jakt som om våren/sommeren. Det er dette den sparer krefter til.

Så måten du skal fiske SØ om vinteren er med tolmodighet og smidighet. Ta det med ro og ha rolige inndragninger på fluen, eller sveiv rolig med sluken. La sluken virke som en halvdæv fisk som trekker den siste …. ehm ….. siste… luftboblen? Uanset…

Meningen er at det skal være et griseenkelt bytte for fisken.

Hvor står fisken? leo bunn

Fisken står gjerne rundt den bekken eller elven den har gytt i. Den holder seg gjerne litt i
dette området eller på strender/bukter i nærheten for å spise smådyr. Finner du en fin bekk ut i et vann, er det sjangser for at det står SØ der og. Bundforhold med leopardbunn er gull!

Hva spiser fisken?

Nå på vinterstid spiser SØ for det meste tanglopper, små innsekter blant tang, små reker (Rosa eller oransje) og en og annen småfisk. Tips til farge her er hvit og blå, og mørkere om kveldene. Til slukfiske vil jeg anbefale lette og noe mindre sluker. alt fra 6 gram til maks 20 er innenfor. Husk at større sluk/flue betyr ikke alltid større fisk. Tvært imot. Husk når du kaster at du kaster i vifte form. Biter ikke fisken, så prøve gjerne samme viften en gang til før du evt tar en pause og prøver igjen.

15134547_10153863682037191_353171517768377766_n.jpg
Bildekred: Tommy Johansen

Er det rolig vær, lite bølger så ikke hiv på deg vaderne og kast deg ut i vannet med en gang. Start først å kaste fra land, siden SØ kan gjerne stå helt inntil land eller i mellom tangen ved land. Du vil selvfølgelig ikke skremme vekk fisken. Tenk på at fisken ser deg betydelig bedre enn du ser den. HUSK å kle godt på deg, sjøørret fiske eller fiske generelt om vinteren er pisskaldt! Det er værste med å bli kald ved fiske er ikke å bli kald eller sjuk. Du kan faktisk få nerveskade i fingra og tær. Så ikke glem å kle godt på deg. Knut gjerne noen fortommer med fluer klart til du skal fiske slik at slipper å knyte med kalde fingre. Det er ikke spesielt gøy.

Så til slutt. Hvilke ørret skal du ta vare på og hvilke skal du ikke? Husk at uanset årstid gjelder min. lengde på 35cm. Under ser du et bilde fra facebooksiden: Sjøørretens venner med hva som er greit åta, og hva som absolutt ikke er greit.

11174839_10153216516501530_6981876295647739601_n.jpg
Bildekred: Sjøørretens venner (Facebook)

One Reply to “Hvordan fiske Sjøørret om vinteren”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *