IMG_0209.JPG
Lange – 3.5 kg.

I denne posten tar vi for oss Surf fiske for de som er intressert dette, eller lurer på hva dette er. Jeg har selv nettop startet aktivt med dette etter jeg fikk mitt første utstyr fra Campelen på Bryggen i Bergen.

Surf-Fiskere er en litt sær fiske kategori, litt som markfiskere, duppfiskere, eller f.eks. fluefiskere. Det kan sies å være litt det motsatte av duppfiske da du heller har et lodd på enden av snøret og en traktor med agn rett over loddet. I stedet for å fiske høyt oppe fisker du fisk på bunnen med agn.

(*Traktor – en gjenstand som f.eks. blekksprut/lys osv som tiltrekker fisken).

Fisk du gjerne for ved Surf-fiske er: Torsk, lange, kveite, steinbit, havål og annen fisk som holder seg nær bunden. Det er også fint mulig å få annen bruskfisk som skate, hai osv. Det spørs når på året man fisker dette men Torsk er en fisk som er en gjenganger hele året. Nå på vinteret kommer torsken, landen og den andre fisken inn på grunnere vann for å spise seg opp til gyting, eller å gyte, og det er dette surffiskern venter på. Surffiske skjer som regel ved vinters måneder, men kan fint gjøres året rundt.

Det er et type “stasjonært fiske” der du egentlig hiver ut lodd med krok og agn, strammer inn dødslakket i snøret og venter. Det er virkelig fiske for den tolmodige da det kan ta timer før du får så mye som et napp. Men når du får napp er det virkelig blod som bruser i årene og adrenalinet kicker godt inn!

IMG_0214.JPG
Torsk 3 kg.

Utstyr til Surf-fiske:

Du kan egentlig bruke det du har, men det er å anbefale og gå til innkjøp av utstyr som er laget for surffiske. Surfstenger kan minne mer om havstenger med kastevekter fra 60 til DSC_0071.JPG
300 gram. 50-90 og 100-200 grams stenger er nok de meste brukte. De varierer også i lengde fra 9 fot til 15. lengre fot er som regel tyngre stenger med kastevekter til rundt maks 200 gram.

Snellen du har fra før kan fint brukes men det som er greit med en “surf snelle”, er giret. At du kan sette bremsen i “fri”, uten å vri deg i hjel på bremsen. Her er det en liten knapp du trykker på så bremsen på snellen går i fri. Du vil da og ha en bremsjustering for denne, og en for vanlig innsveiving. Det er viktig med tyngre snøre.  Når du kaster et 100 grams lodd med 50 gram med agn så generer det mer vekt enn de 150 grammene du har på. Her kommer det inn at surfstenger er en god ide, og et tykkere snøre. Det beste er flettet snøre som skjærer godt igjennom strømmen i vannet, men med en tykk mono fortom som kan ta i mot litt juling fra steiner og annet som er på bunden eller på vei opp til land. Du slipper også å kappe av deg fingeren ved å kaste med flettet snøre.

DSC_0072.JPG DSC_0088.JPGDSC_0086.JPG

  • Jeg har hatt 3 turer på Surffiske og har hatt uttelling på alle hittill. Den første turen dro jeg en lange på 3.5kg.
  • Tur nummer to fikk jeg en liten lange, en stor krabbe som ble med opp til vannoverflaten og en torsk på 3 kg.
  • Tredje turen fikk jeg min første kveite. Både jeg og brodern fikk en hver, men begge var under minstemålet.

Brodern ble raskt hektet på surffiske selv og tror det ikke er lenge til han kommer med eget utstyr og. Har du flere stenger går det også helt fint å sette flere surfstenger eller og ha en surfstang og fiske aktivt med en annen stang.

Du må regne med en del svinn på disse turene. Du mister gjerne helst et lodd, tackle, agn, eller hele opphenget ditt. Derfor er det best å lage eget utstyr da dette er billigere enn å kjøpe inn, og det gjør det også gøyere å få fisk på noe du lager selv.

Det vil bli postet framover flere videoer på hvordan du lager utstyr til Surffiske, tackler, oppheng, tips og triks. Dette vil komme kun på youtube, og link finnes under “Serier” fanen her på siden.

Under ser dere eksempler på mer utstyr som brukes under surf-fiske, og flere typer lodd.

Det vil snart komme video av hvordan man enkelt lager dette utstyret.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *