Sesongen for ørret fiske er i gang!

Slukvalg har (nesten) aldri vært viktigere enn ved ørret fiske. Her varierer det fra vann til vann, sted i landet, årstid, temperatur, vindforhold osv.

Ørret fiskere er en klasse for seg selv, akkuratt som laksefiskere, markfiskere – men ikke så sære som artsfiskere XD! (He-He)

I denne guiden får du gode tips til det å fiske ørret, ikke å bli proff.

Først av alt utstyret.

De som fisker ørret fisker som regel med ganke lett utstyr (da snakker vi vanlig ørret og ikke purker fra hunderfossen, hemsedalselva, eller skogseid vatnet). Dette er fordi på lettere utstyr vil det først av alt være gøyest å jobbe med fisken. Du vil kjenne fisken betydelig bedre og hvordan den jobber med lettere utstyr enn med tungt. En myk og fin stang med kastevekt på 4-15 gram og 6-9 fot er helt ypperlig. Selv bruker jeg en Shimano Venguence til ca 1000 kroner som stang, men tidligere brukte abu garcia Brilliance. Begge fungerer fint, men Shimano stangen er betydelig bedre og er da i en annen prisklasse enn Abu’en.

Snelle og snøre må passe med stangen, for stor snelle vil gjøre at du sveiver sluk/spinner for fort og du vil ikke få riktig gange i agnet. Du vil heller ikke få like mye følelse av sluken du fisker med. Snøret burde være tynt. Ikke mer enn 0,20 mono – 0,15 flettet er helt ok. Ørreten er noe mer kresen enn det f.eks. en lyr eller sei er på sjøen. Du kan gjerne kalle ørret fiske for noe mer delikat fiske enn fisk fra sjøen.

Du får kjøpt mange fiskepakker med både sluk stang, snelle og snøre men jeg ville styrt unna disse. Det er en grunn til at de selger alt samlet for 500 kroner. Du betaler også for kvaliteten, og det er kjipt om snellen skjærer seg, snøret ryker eller er for dårlig eller annet når du jobber med en ørret på 1-2 kilo. Gå heller til din lokale fiskeforetning og spør der hva du trenger og bruk gjerne litt ekstra på utstyret. Du betaler tross alt for kvalitet og ikke minst opplevelsen.

jeg vil si at det å dra en Ørret på rundt kilo på lett utstyr er gøyere enn å dra en 4 kilos lyr på sjøutstyr.

Slufiske:

Så til slukene du kan bruke. Når det kommer til slukvaalg er det å spørre andre like bak mål som å spørre folk som de beste fluene. Du vil få like mange svar som personer du spør.

Det er noen enkle ting du skal huske når du velger sluk.

To «Jule-tre» or «not to jule-tre»?

Med juletre menes sluker/spinnere med kraftige farger som signalgrønn, oransje, og knall gul. Disse slukene bruker jeg helst når det er vann med dårlig sikt. Dvs: Kan du se langt ned i vannet? Ikke? Da ville jeg brukt juletre. Dette for å skape en større kontrast for at fisken skal kunne se sluken bedre.

Et juletre ligner jo ikke en annen ørret eller fisk? Nei det er sant. Det er samme som gjelder her som i sjø. Fisken spiser ikke knall rosa, rød-gul, gull-sølv-bronsje-med Norsk flagg sluker fordi de ser ut som det naturlige matfatet. De kan bite dem fordi de er irrterende, beveger seg på en måte de ikke liker, kan virke truende, eller at den faktisk tror det er en annen type «mat». Derfor kalles dette for trigger farger.

Personlig er min «Go to» sluk i gromsette vann Special Classic til Sølvkroken 7 gram. Denne fisker ekstremt godt og har en veldig god gange i vannet.

I vann som er klare som på vidden, elv osv, bruker man gjerne litt mer diskre farger som sølv med grønne prikker, en forsiktig møre sild kanskje. Igjen her spørs det igjen på kriteriene fra tidligere da det er forskjellig på hva som funker i alle forskjellige vann.

Så til vekt:

Mange tror at jo større sluk jo større fisk. Dette stemmer ikke overhodet. Det kan fort være motsatt i de fleste tilfeller. Men større sluk vil utelukke mindre fisk. Det er egentlig den eneste forskjellen. Du fisker selvfølgelig ikke skei med en 12 grams sild, men du forstår hva jeg mener.

personlig synes jeg ikke sluk på 10 gram fisker spesielt godt i forhold til 7 og 12 grams sluker. jeg synes 7 grams sluker fisk best av alle, da de har best gange i vannet og er lettere å kontrollere gangen på da en tyngre sluk vil enten svømme skeivt grunnet treg innsveiving og tyngden. Sølv Kroken sluken jeg bruker i fleste vann er 7 gram selvom jeg har både 10 og 15 gram også. Disse bruker jeg mer i brakkvann der det og finnes annen fisk som tar det meste, f.eks Gjedde. Fisker du i større vann som på vidden kan det være en ide å gjerne bruke en 12 grams sluk.

I større og dypere vann kan man gjerne bruke tyngre sluken men da går jeg heller over på tyngre møresild eller stingsilda da jeg synes disse er bedre å jobbe med i slike type vann. Dette er noe en hver fisker vil erfare og gjøre sine egne meninger og erfaringer om.

Spinnerfiske:

Spinner vil hjelpe til å lage ekstra lyd når du fisker ettr ørret grunnet skjoldet som spinner, men vil også vekke mer interesse med måten den beveger seg på og hvordan farge spinningen med skjoldet produserer. De fleste mener (meg inkl.) at skjold i svart med gulprikker fisker best. Men igjen, dette har jeg erfart i vann med dårlig sikt. I vann med bedre sikt ville jeg brukt roligere farger.

Spinnerfiske er også meget effektivt i elve fiske der du kaster spinneren oppstrøms og sveiver rimelig kjapt for å «lå ut skjoldet» på meg ned. Ørreten står ofte foran steiner i elven da det er mindre strøm her enn på sidene, og vil ikke la en sjanse gå seg misse av noe interessant som en spinner. For mindre ørret kan du gjerne bruke spinner helt nede i 2 gram, men dette vil ikke være lett å kaste på. Spinnere mener jeg er bedre i små vann og bekker enn større vann der du er ute etter kilos fisken.

Sesong:

Sesongen starter nå som temperaturen stiger i vannene. Små krepsedyr er mer aktivere ved overflaten og det er noe mer klekking av innsekter. Siden det er kaldt i vannet vil fisken holde seg ved bunnen der det er varmere. Den som er oppe å svømmer vil nok ikke jobbe hardt for å få ta i et evt bytte og bruke opp mye krefter på dette. Derfor finner jeg da 7 grams sluk fint å bruke her, da jeg fint kan kontrollere dybden jeg fisker på uten at denne synker for fort men samtidig kan fiske den seint inn. En «treg fisk/sluk» vil være et enkelt bytte for en rolig fisk.

Ørreten er noe hardere i munnen enn vanlig sjøfisk, og det er derfor viktigere at krokene er rustfrie og enda skarpe. Starter du sesongen og åpner slukboksen og finner rust vil jeg anbefale å bytte ut krokene.

Ørreten har god luktesans, så det å ta på sluken med «røykefingre» eller rett etter å trøkke en snus i munnen eller annet er ikke å anbefale da dette vil luktes av sluken og holde fisken vekke.

 

Ønsker du tips til å fluefiske etter Ørret? Se Fluefiske for nybegynnere guiden her:

 

One Reply to “Ørret fiske for nybegynnere”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *