I dag for første gang prøvde jeg meg på artsfiske. Artfiske er et fiske der du skal ha så mange arter som mulig og fisk på over kg ikke er like viktig som en ny art. Jeg har sett på artsfiske som noe sært fiske, men følte jeg måtte prøve meg i går.

Jeg tok med den lille abu stangen min med maks kastevekt på 15 gram, strl 16 fluekroker, og egentlig nedskalerte alt av fiskeutstyr. Arter jeg tidligere har registrert er ikke mange i forhold til de som driver med artsfiske som gjerne har rundet art nummer 100. Men et sted må man starte!

Artsfiske visste seg kjapt å være artig! Ikke bare kjenner man småfisk rykke og nappe i agnet hele tiden men med en meget lett stang blir opplevelsen større. Steder man jakter mindre arter er gjerne bryggekanter og båthavner. Vi fant oss en nedlagt kai og brukte makrel som agn og det tok i lange tiden før første fisk satt på. En liten brungylt! Ikke noen ny art for meg, men fortsatt artig. Bergylten har en del mer krefter enn det du vil forvente av en så liten krabat og med det lette utstyret får man nesten en liten kamp på vei opp.

 

Siden det var fin sandbund rigget jeg også en litt tyngre stang med en opphengsknute, treble krok og lodd for å se om det var noe av den større sorten litt lengre ute. Vi ente opp med rundt 6-7 berggylter og en 3-4 små langer til slutt. Alle arter vi allerede har fått. Artsfiske viste seg å være et noe mindre frustrerende fiske, og ikke minst artig. Dette r jo artig for dem som ikke fisker mye heller, da det viktigste for nybegynnere og barn er å få fisk. Samme størrelse eller art. Er artsfiske noe jeg vil anbefale de som ikke har gjort det å prøve? JA! Er artsfiske noe jeg vil fortsette med? Ja det tror jeg, men det vil ikke komme over på listen av laksefiske, sø fiske og/eller lyrfiske.

Noe som kan være greit å ha med på artsfiske:

  • Små lodd.
  • Små kroker strl 8-16
  • lett stang (abo stangen koster 300 kroner på XXL)
  • tynt snøre
  • agn i form av makrell eller reke
  • Mikro vekt. Dette siden du fort kan få en Norges rekord i mikrofiske.

Rettelse: Det stod bergylte før men fikk raskt lære av Endre fra fisk og rask at dette er brungylt. Som er en absolutt fin fisk å få fra land 🙂 Så denne kan jeg legge til på listen min 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *