Siden i fjor sommer har jeg lengtet etter sjøørret, og spesielt en på over kilo! Tidligere i år fikk jeg ikke bare min første men mine 4 første ørret på kg! Nå går jakten over på sjøørreten. 

To timeplaner – Ett vindu.

Endelig en fredag passet det for to karer som har skiftarbeid, små barn og koner m.m. ansvar som følger voksen livet en tur sammen. Marius har ikke vært med på tur på lenge og endelig fikk vi en etterlengtet tur til Modalen, der sjøørret fisket startet for 3 år siden. Vi hopper i bilen og kjører i vei med god musikk og smil om munnen. Fisk var vi ikke så nøye på siden vi verken har erfaring med å få spesielt mye bra sammen (utenom den gangen jeg fikk regnbue ørret på 3 kg), men en god guttetur var etterlengtet!

Vi kommer fram til Modalen og ser at det ikke er noen andre som står å fisker. Vi treffer  litt for perfekt på tiden da tidevannet holder på å snu. Du vil gjerne treffe litt før det snur, men i tillegg snur det til feil vei. Vi hadde ikke sjekket tidevannstabellen, men det hadde heller ikke noe å si da dette måtte blitt tidspunktet vi tok turen på likevel.

 

Vi pakker kjapt opp utstyret og begynner å fiske i tidevannskillet da strømmen i elven snur. Jeg får på en knøtt liten Sø på sikkert 40 gram som faller av når den løftes ut av vannet. Marius får et godt napp etter få kast, men når strømmen snur igjen dør det ut. Da renner strømmen innover og vi bestemmer oss for å prøve lenger inn i elven. Stangen jeg valgte å teste ut er min nye Shimano Venguence med en maks kastevekt på 14 gram (anmeldelse om denne kommer). Noen vil si det er dumskap å fiske sjøørret med den, men etter turen med Endre (video kommer), har jeg blitt noe hekta på å fiske med lettere utstyr. Plutselig smeller det på. Det er ikke noe fisk som drar ut spesielt mye snøre, men det er tungt og jeg kan skjenne fisken rister på hodet. En torsk blir dratt opp og håvet i land. Dette ble en av tre torsk jeg tar i elven. Stangen var i maks bøy for å dra den 2 kgs tangtorsken ut av strømmen og opp på land. To av torskene ble med hjem til fiskekaker mens den siste ble sluppet ut igjen. Vi har som erfart tidligere uflaks med både strøm og fangst denne gangen og. Det som vi hadde flaks med i denne omgang var været. Været var …. vel det regnet ikke værtfall… ikke hele tiden…. Bergen ass…..

Ny plass nye muligheter!

Lørdag tar jeg turen alene til en ny plass jeg har funnet for å prøve meg på sjøørreten igjen. Siden jeg har trange fiskevindu drar jeg ut når det er full fjære på kvelden, men det vil flø fram til klokken 00. Jeg ser det vaker ørret overalt, men ingen vak som kan nærme seg 1 kgs. Jeg står under ei bro og kaster over strømmen, lar sluken gå inn i strømmen og “laksefisker” den igjennom. Jeg ser en fisk som gjør noen forsøk på å ta den. En treg fisk. Dette minnet om Torsk, men dette skal jo være en god sø plass!? Senere ser jeg den svømme inntill land. Jo det er en torsk, igjen… Det eneste jeg hadde av interesse på sluken var en for treg sø som plasket etter sluken i det jeg løftet den opp av vannet. Den var rundt 500 gram. Ikke store karen det heller, men større enn ingen sø. Jeg ser noen vak som merker seg større enn de jeg har sett tidligere. Jeg kaster gang på gang over vakene, men ikke noe sitter annet enn 20 napp av mindre fisk.

Jeg bestemmer meg for å dra videre til en annen plass jeg har blitt tipset om. På vei til den plassen kommer jeg over det jeg vil kalle en skikkelig nydelig sørlandsperle! Vestlandet har mange flotte steder og det er som å finne gull når du finner de virkelige vakre småplassene. Jeg ser det vaker over hele plassen, vannet er på vei inn i sundet og jeg pakker kjapt ut av bilen for å begynne å kaste. Det napper flere ganger av mindre fisk men ikke noe sitter. Jeg prøver å kaste oppstrøms, la den synke og sveive nedstrøms. Jeg løfter sluken over noen steiner som er like ved og bak den ser jeg en stor skygge! Det var en enda en torsk… Hva er det med denne forbanna torsken tenker jeg!?

Rett før jeg skal kaste igjen hører jeg et plask. Et grovt plask som om noen kasta en stor stein i vannet. En stein var det ikke da jeg var den eneste i området. Jeg kaster i retningen av plasket men kommer ikke helt bort. Jeg står klar til å gjøre tilslag. OGSÅ…. ingenting. Ingen napp annet enn mindre fisk. Par kast senere sitter en mindre krabat. Denne dro jeg enkelt opp og ser rett i øya på en liten brunørret…. i sjøvann…. Det er jo allmennviten at sjøørret og brunørret er samme art, eneste forskjellen er hvor de lever. Men jeg håpet på sølv denne gangen og ikke brunt. Jeg kaster og kaster og beveger meg rundt i området og fisker, bytter sluk gang på gang. Får flere små som faller av når jeg løfter dem opp.

Når jeg går til bilen ser jeg ned i vannet for å se om jeg ser noe. Der synes jeg at jeg så en skygge. Noe stort… Faen, er det Sjøørret!!??? Sa jeg til meg selv. Jeg står ca 3 meter over vannet på en vei men gjør et kast likevel, drar sluker rett over hodet på den, den gaper men bommer. Jeg løper rundt til steinbrygga for å ta noen kast. Noen små napper, men ikke den store jeg så. Det begynner å bli mørkt og klokken er 23. Så på siste kast ser jeg noe følge etter sluken. Ikke en men to store sjøørret på værtfall 2 kg! Den ene sluker sluken, men jeg ser fort når den gaper at dette ikke er sjøørret, men en forbanna TORSK igjen!!! Noe annet mer spesielt ble jeg og vitne til. Når jeg jobbet denne torsken mot land, kom den andre torsken og gjorde det som så ut å bite den som var på kroken? Synes jeg var dårlig gjort av den. De så ut til å være venner i stad. Den bet flere ganger før den ble truffet av halen hans og svømte av gårde. Det ente med fangst men ikke riktig fangst.

Det jeg vil gjøre til neste gang er nok å bytte snøre til flettet snøre da stangen er såpass myk at jeg tror det vil hjelpe til å kroke fisken som napper. Mono blir fort for mykt og elastisk. Av to turer etter sjøørret har jeg endt med 5 torsker i stedet… Jaja det er jo fangst det og :). Jakten på Sjøørreten over kiloet i Bergensområdet fortsetter!

Alle utenom to bilder er tatt med iPhone7. Jeg hadde med speilrefleksen, men ville teste iphone 7 på bildene og er selv meget fornøyd! 🙂

Skitt Fiske!

oppdatering: Dette er en fredet sone jeg fisket i! Dette visste jeg ikke når jeg fisket der, og ble oppmerksom på dette etter jeg postet innlegget. dette er en plass jeg bare har kjørt forbi og sett mange fiske på tidligere, så at det var fredning i sjøen (saltvann/fjorden) her var ikke en tanke en gang. jeg tar den på strak arm og innrømmer at jeg dummet meg litt ut der. mer informasjonen om fredningsperioden finnes på fylkesmannen sine sider. se bildet under av fredningsonen!

One Reply to “Det håpløse Sjøørret fisket på vestlandet”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *