Tohåndsfluefiskere er for mange noe ekstremt å begynne med. Tohånds fluefiske har et mer begrenset området enn det å fiske med enhåndsstang har og brukes for det meste i elv etter laks. Under får du lese om generell info om dette fisket.

 

Vi starter med stanga. Stangen er betydelig lenger og stivere enn en enhåndsstang. Dette på grunn av både fisken som fiskes med stangen og kaste metoden. Å fiske med tohåndsstang brukes for det meste til laksefiske i elv, der du gjerne fisker i en større elv. Du kan også bruke en tohåndsstang til å “lumpe” mark med lodd ut i elven, noe jeg har sett mye av i flere elver. Dette fordi stengene (om du kjøper en god en) er av både god kvalitet, men er og robuste og laget til nettopp dette fisket.

Det er to hovedkast man gjør med en tohåndsstang.

 • Overhodet kast
 • Spey cast

Overhodet kastet brukes der du har mye plass bak deg, men brukes sjeldent av fiskere.  Speycast er et mer avansert kast men det mest brukte. Dette fordi du hele tiden har snøret i vannet og du kan enkelt rulle snøret ut igjen når et kast er over, i stedet for å dra hele opp, over hodet og skyte lina ut igjen på nytt. 

Speycast gjøres når snøret ligger nedover i elven, du løfter snøret ut av vannet og bruker KUN høyre handa (som du styrer med) til å løfte/dra snøret noe bak som i en halv sirkel for å så rulle det ut igjen. Det finnes mange videoer av dette på youtube.

Snellen til en tohåndsstang er også betydelig større enn mindre stenger. Dette er av flere grunner. Lenger snøre, tykkere diameter på snøret og balanse i stanga. Siden du har en stang som er lenger og har er i en kraftigere klasse som f.eks. 10-13, må snøret du tilpasses stangen med vekt for at du skal kunne kaste dette. Les mer om snører i “Fluefiske for nybegynnere” guiden. Fluesnøret på en tohåndsstang er satt sammen av 4 deler. 

 1. Backing: Dette er et tykt snøret som sitter innerst i snellen/spolen. Dette fyller snellen men er også til i tilfelle du får en stor fisk som stikker nedover i elven.
 2. Running Line: Dette er et “mellom snøre” mellom backing og skytelinen. Du kan se på det osm den tynne delen av et vanlig fluesnøre som er helt. Dette er vanligvis det laksen “løper på”.
 3. Skyteklump. Skyteklumpen er en kortere snøredel med en gitt vekt. Float, intermidiet, sink 2 sink 3 osv. Dette er klumper du enkelt kan bytte ut og tilpasse til ditt fiske eller elven du fisker i.
 4. Fortom. Her binder du flua.

Så da er det mange nyebgynnere som stiller seg. Hvilken stang, snelle og snøret skal jeg kjøpe? Alt ser likt ut og hvis du spør om hjelpe på nett sitter du igjen med fler spørsmål enn du startet med.

Derfor bryter jeg det ned her i det viktigste du kan tenke på når du kjøper utstyr. Så når du går i butikken og spør han i kassen som vil mest sannsynligvis vise deg stangen han liker og har erfaring med, har du noen punkter og gå etter.

Stangen:

 • Det må være en stang som tåler juling, ikke den billigste men trenger ikke være den dyreste heller (12000).
 • En stang til rundt 4k gjør at du har en som holder.
 • Stangen burde være mellom 10 og 13 fot og det samme i klasse.
 • En dyp aksjon vil gjøre stangen “snillere” mot feilkast, og derfor også gjøre det lettere for deg å kaste. En stiv stang gjør at du ofte kan enten ryke snøret eller dra kroken ut av munnen til fisken ved tilslag. Det må vær een teknisk lett stang og kaste med.

Snellen:

 • Se kul/fet ut. Nei jeg kødder ikke. Dette er drit dyrt utstyr så kjøp en du liker å se på.
 • IKKE plast
 • Gjerne vanntett bremsesystem men dette koster deretter. Dette er hvis du har for mye penger å bruke.
 • God brems. Bremsen gjør nesten all jobben når du haler inn en laks. Den skal være jevn og vin hele veien.
 • Robust – skal tåle litt juling.
 • Personlig vil jeg anbefale Hardy, Guideline – Vosso, og Arctic silver sin. Disse er ikke så sinnsjukt forbanna dyre, så det kan hende du kommer unna med å kun sove i putekassa på hverandaen hjemme når kona finner kvitteringen.

Snøret:

 • Gå for gull. Kjøp et godt snøre, god running line og en kraftig backing./ Dyrt!
 • Spør dem i butikken til å både feste snørene for deg slik at dem sitter skikkelig, og spør om de kan klippe snøret til stangen. Dvs det er mange snører der ute, og mange stenger. Det er ikke alle snører som passer alle stenger. Derfor må disse klippes til for å passe stang og evt din kastemetode. De vet nok ikke hvordan du kaster så det klipper de ikke til, men spør om snøret passer stangen eller om det må/burde klippes til.

Husk å spørre om tips, spør gjerne dem som fisker, spør de i butikken eller evt kunder i butikken. Øv deg i sjøen, eller et sted der det er noe strøm. Jeg vil anbefale uanset å melde deg på kastekurs, selvom du har kastet fra tidligere. Dette fordi hvis du gjør noe feil, eller noe ikke er helt perfekt vil du få hjelpe til å gjøre din kast perfekte. Eller noe nærmere værtfall.

 

Da håper jeg du ble litt smartere når du skal ha tohåndsstang. Ikke bry deg i hva dem på nettet sier. Ta gjerne tips men ikke følge dem slavisk. Har du ikke kastet med tohåndsstang før så har ikke noe av det som blir sagt av de med års erfaring som ber deg kjøpe den og den stangen noe å si. Uanset hvilken stang du kjøper vil du lære deg å kaste med den stangen, og som regel vil du holde deg til den type aksjon osv som du da er vant til.

Guider på skyteklumper, osv vil komme snart! Skitt fiske! 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *