Hver gang jeg er på Fedje, (øya som lærte meg å elske fiske) blir jeg spurt om tips og råd innen ørret fiske av gamle venner og ukjente. Det er for meg bare koselig at folk spør. Jeg har selv fått masse fin ørret på Fedje og her er en guide til å øke sjansene dine for å få ørret på Fedje og hvordan jeg fisker dem!

Min far er fra Fedje og det er her jeg lærte som liten å fiske. Når han var ung startet de kalking av vannene på Fedje og satte deretter ut ørret i flere vann. Siden Fedje er en plass der folk gjerne drar for å fiske stor lange, lyr, brosme, kveite, torsk osv så er det ikke så mange som har brydd seg om en liten ørret på 500 gram som så vidt holder til en liten frokost for en kar. Dette har gjort at flere ørret har klart å vokse seg større.

Hvordan det er å spise ørreten på Fedje? Vel, det sies der det er mye måser/måker er det og mye makk i fisken pga skit i vatnet. Det er mye myr på Fedje, dette gir fisken noe gjord smak men en og annen går fint. I de fleste vann på Fedje gyter ikke fisken. Det vil si at den ikke formerer seg. Fiskes fisken opp er det ikke mer. Det har blitt funnet noe yngel i en av vannene ved fyret. Derfor vil jeg gjøre oppmerksom på at stor ørret i et vann der det er noe gyting burde få leve i det vannet om den blir tatt på kroken. Denne ørreten hjelper å holde bestanden av småfisk nede, har gode gener som den bringer videre igjennom gyting, og holder vannet renere. Får du en ørret på kg, er det selvfølgelig vanskelig å sleppe den ut igjen, men det gir en god følelse også.

Så når kommer jeg til hvordan du får fisken? Jo, det kommer nå. Vannene på Fedje er ikke akuratt det du vil kalle krystall klare ørretvann. Og du må tenke litt for å få oppmerksomheten til fisken. Ørret vil ta en krok for en av to grunner. Enten er den sulten og vil spise, eller den biter av aggresjon. Vi starter med haspelfiske (sluk).

Utstyr Haspel:

 • Lett stang. Kastevekt 3-15 gram. (jo lettere jo gøyere)
 • Tynt snøre. Fireline: Ikke tykkere enn 0,15. Mono noe av det samme.
 • Jeg har som regel: Fireline på myk stang og mono på stiv stang.

Sluk:

 • Bruk enten klare farger også kalt trigger farger, eller mørke sluker som gir kontrast. Det vil si knalle farger som er i kontrast medomgivelser. Rosa, knall gult, svart, eller lignende. Se bildet: Denne sluken i 7 gram erekstremt god i flere vann. Den svømmer meget pent, og er en flott aggresjonssluk for å trigge fisken til å bite eller slå luken med hodet.
 • Du får denne sluken i flere vektklasser, men jeg vil kun anbefale 7 gram!
 • Sveiv rolig og la sluken gjøre jobben. Sveiv og stopp/slakk ned før du begynner å sveive igjen.
 • Fisk høyt oppe da ørreten jakter nedenfra.
 • Er det varmt og solen steiker og det ikke vaker fisker du litt dypere. Da ligger gjerne fisken dypere der vannet er noe kjøligere. Omvendt om høst og tidlig vår.
 • Vær stille, og ikke bruk klær med klare farger da ørreten ser deg mye bedre enn du ser den!
 • Bruker du spinner er spinner med røde prikker eller svart med gule prikker veldig gode her ute.
 • Når det gjelder ørret eller egentlig all fisk så er det ikke slik at: Stor sluk = stor fisk. Du bare utelukker de andre små.

Utstyr fluefiske:

 • Fisk med lett utstyr. Maks klasse 5.
 • Flytesnøre vil være å anbefale, et snøre som du også kan bruke til streamere.
 • Hvis du lurer på hva som er lettest? Vel streamer er lettere enn tørrfluer om du binder selv. Men tørrfluer er betydelig gøyere og du får mer adrenalin når fiske endelig tar fluen din. 
 • Fisker du med streamer er det mørke streamere som er mest effektivt på Fedje. Se bilder av de jeg bruker.
 • Fisker du med tørrfluer er det små fluer som ligner knott og andre små landinsekter. Evt kan du prøve “Daddy longlegs” som etterligner stankelben. Du kan også prøve Elkhair Caddis som er nåtiden godbit på slike vann. Er det større fisk der, vil den mulig gå for denne.
 • Fortom ikke større enn 4X.
Alle fluene det er bilde av kan kjøpes på bestilling fra Stramt Snøre. 
Kontakt meg igjennom kontaktskjema her på nettsiden 
eller på facebook: facebook.com/stramtsnore. 

Andre tips:

 • Aurihopen er nesten utfisket, og mye av fisken her er sky. Er det slik at det er mye småfisk der, så fisk gjerne opp en del og drep dem. Dette for å tynne ut vannet litt. Det er i dette vannet det er meldt at fisken kanskje gyter, men mulig jeg tar feil.
 • Husk håv til fisken da det er kjipt å miste fisk rett ved land.
 • Har du ikke håv og skal ta i fisken er det best å dyppe hendene dine i vann først. Dette for at fisken ikke skal miste slimlaget sitt. Dette er imunforsvaret til fisken, og sørger for at den er frisk. Fjernes dette ved å ta på fisken, dra den bortover gress eller stein kan fisken fortere bli syk og dø. Det samme gjelder all fisk.
 • Ta med solkrem eller langarmet tynn genser når du er på tur. Du blir fort solbrent og Nordmen ligger faktisk på top over hudkreft. Jeg bruker fiskesleaves fra Simms hver gang jeg fisker.
 • Støvler eller vanntette sko, det er mye myr ved vannene. Flere steder synker du litt.
 • Beveg deg rundt vannet. Fisk der fisken evt er i skyggen. Er det skygge i et vann på en solskinnsdag, kan jeg garantere at fisken er der.
 • Værskifte eller kveld/morgen fiske er effektivt om sommeren.
 • Fisker du kun for å sette ut fisken igjen etterpå, er det smart å bruke en tang og klemme inn mothakene på krokene. Da er fisken lettere å ta av kroken, og du skader fisken mindre.
 • Vær tolmodig!
 • Det enkle er ofte det beste.

SKITT FISKE!

Se bilder av fluer med info under:

Denne fiskes høyt men tregt. Dette fordi ørreten går etter halen til denne fluen. Jeg har opplevd flere ganger at en stor ørret har tatt denne fluen men kun i halen. Dra den seint inn med dra og stopp bevegelse.

 

Denne streameren er gull! Dette er min “go to” streamer når jeg fisker ørret. Dette er en redesignet “Wobbybugger” som em kompis viste meg. Dras inne i rykk. Kan bestilles av Stramt Snøre.
Orginal Woggybugger. Dras inn med rykk. Min “go to” når det gjelder ørret fiske. Både sjøørret og brunørret. Kanon bra streamer!

 

Elkhair Caddis. Er det lite liv i denne, så rykk forsiktig i snøret så det kommer ringer i vannet rundt fluen. (Tørrflue)
Liten flue som imiterer knott eller annen liten mygg. Tørrflue. Ligger helt rolig til et evt. hugg.
En klekker. Ligger helt rolig til evt hugg. Effekttiv i stille vann! Kroker fint!

Trenger du annet fiskeutstyr som snøre, snelle eller stang? kjøpt det hos Skitt Fiske!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *