Når du hører Fedje eller en annen øy langt ute i havgapet tenker man helst på havstenger og store sluker og tykk sene som kastes fra land. Noe av det siste man tenker er vel kanskje fluefiske? Vi er igjen på ferie på Fedje men denne gangen kun med fluestenger!  

Det første man tenker på i havgapet eller på Fedje er nok heller ikke et flott brunørret fiske. Men jo som skrevet tidligere er det ørret her, og siden den er lite fisket på er det noen få store her og. Hver sommer ferierer vi på Fedje der jeg har feriert i alle ferier siden jeg var liten, men i år tok jeg kun med flueutstyr. Målet var stor ørret på tørflue og stor lyr på flue.

Den siste dagen vi hadde der dro jeg og fru Snøre ut på tur. Hun med min slukstang og jeg med klasse 8 fluestang med skyteklump og en boks store fluer. Jeg begynte å kaste og kastet noe klønete da jeg traff noe fjel bak meg og kastet ikke akkuratt pent. Det var uvant å plutselig hive med dette i forhold til klasse 5 stangen jeg har brukt i det siste.

Jeg ser fort en fin lyr som prøver seg men den sitter ikke. Jeg ser rett nede i tangen at flere lyr prøver seg og flere tar kun halen på fluen men sitter ikke. Etter 7-8 napp der fisken ikke sitter forstår jeg ikke noe. Jeg tar en titt på fluen og vurderer å bytte til en med en kortere hale. Vel, ser man det. Kroken hadde knekt av fra da jeg traff berget bak meg. Ikke rart fisken ikke sitter! Fisken kan jo ikke forstå noen ting, de prøver febrilsk å spise fluen men den verken blir spist eller kroker dem :p

Jeg bytter flue til en lik (med krok). Og på første kastet sitter en mindre lyr. Min første sjøfisk på fluestang på Fedje! Den blir fort avkroket og jeg fortsetter å fiske da det viste seg at flue med krok var bedre enn med en uten krok. To kast senere sitter en liten sei. Samme med den, rett ut etter avkroking. Jeg kaster og kaster og håper lyren jeg har sett prøve seg flere ganger skal gjøre et nytt forsøk. Jeg drar den hvite og blå store fluen rett over tangen og der smeller det! Den stuper ut av tangen, tar fluen og stuper det den kan ned igjen og kampen er i gang! Stangtuppen står rimelig bøyd og snellen viner i det lyren drar med seg fluen rett nedover og skrått ut.

Den finner seg kjapt en gjemmeplass og jeg starter å jobbe den ut av tangen igjen for å få den på land. Kampen varer vel kanskje et sted mellom 5-10 min, før den setter seg. Jeg mista den og lyren gjorde som den kan best, å etterlate kroken om det er flue eller sluk godt inn i tangen. Jeg lar snøret henge slakt… Helt dødt…. Jeg vet jeg bruker lakseutstyr så her må det til med hender for å evt ryke fortommen. Jeg tar tak og løfter den opp og fru Snøre slutter å filme. Så merket jeg det, den henger der enda! Kampen foertsetter og jeg klarer å lande den fine lyren. Det er langt i fra den største jeg har fått på Fedje, men alikevel en fin første lyr på fluestang på Fedje. Jeg tar noen fler kast men ikke noe mer bitt da fluen er rimelig ødelagt av den første lyren. Fluene vet jeg ikke hvem har bundet men jeg kan si, de var noe søppel! Tåler lite og fungerte kun som “engangsfluer”. Vi flytter oss lengre ut på eskjæret der så fruen kaste fiske litt dypere.

Jeg tar noen kast men på grunn av mye strøm og fjellvegg rett bak meg sliter jeg med å få snøret ned. Jeg lærer meg fort noe lignende rullekast og kaster motstrøms slik at fluen kan synke og det tar ikke lange tiden for enda en lyr sitter! Den får god hjelp av strømmen til å gi meg en fin kamp, men jeg lander denne like fint også. Det var drit kult å fiske lyr med flue og det bli noe jeg fortsetter med. Det ble ikke storlyren på 3-4kg + men ett par 2 kgs, ble det.

Jeg hadde fler etter men som var litt mer forsiktig med å ta og snudde kjapt da snøret lå for høyt over tangen. Det ble ikke så verst fangst for en og en halv time fiske.

Senere på dagen når solen var på vei ned i havet gikk turen til et ferskvann med klasse 5 stangen for å prøve på ørreten og tørt. Vi kommer fram og denne gangen var det noe vind som gjorde at knotten holdt seg vekke. Knotten på Fedje er forferdelig!!!!! Det vaker ikke et eneste vak og jeg bestemmer meg derfor for å gå for min faste streamer. Målet er ørret på kg!

Denne turen hadde jeg med min far som fisker med spinner like bortenfor meg. Det tar ikke lange tiden før han både får napp og deretter fisk. En fin liten brunørret på rundt 4-500 gram. Det har vært varmt hele dagen, så jeg prøver å la streameren synke da meste av fisken vil ligge nært bunnen da det er noe kjøligere vann her. Jeg drar streamere sakte inn i tilfelle fisken er slapp. Der rykker det godt i stanga!

Kampen mot en ørret er i gang, en sprek og fin som lar meg jobbe for å få den opp. Pappa kommer løpende for å ta et bildet og står klar mens jeg jobber opp fisken. Fortommen vet jeg er noe gammel og tar det derfor med ro og nyter den lille kampen jeg hadde med fisken. Den kommer opp flere ganger før den gjør noen små utras, og siste gang den titter hodet over vannoverflaten griper jeg sjansen til å dra han inn i håven. En flott liten ørret men under kg, men likevel fangst! Da var det i boks. Da var det tatt fisk i sjø og i vann på Fedje på samme dag.

Vi fortsetter å fiske da vi har været med oss og bestemte for å flytte oss til en roligere plass rundt vannet. Pappa går for å hente ørreten han hadde fått tidligere men til sin forundring ser ikke ørreten, men heller en svart liten djevel løpende over hauen. En mink stjal ørreten hans! Vi lo oss skakk og fisket videre. Det ente med 3 fisk på meg, der den første ble den største og et par napp. Jeg mistet dessverre fluen min i en ørret, men en slik liten flue vil etterhvert dette ut av kjeften hans.

Flott fiske og flott fisk! Fluefiske på Fedje blir det fler ganger. Det vil nok bli mer til høsten da den større lyren kommer tilbake igjen og jeg har fått meg en enda tyngre klump som synker kjappere. Da blir det fluefiske rundt øyene etter både sei, lyr og torsk. Jeg gleder meg allerede!

Se video fra kampen med lyren og ha en fortsatt flott sommer! SKITT FISKE!

Husk å trykke HD. Youtube gjør ikke det selv. Følg meg gjerne på youtube! Filmet av Fru Snøre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *