Havabbor er for mange en ukjent fisk, eller en fisk som står høyt på ønskelisten. De er vanskelig å finne og ikke minst vanskelig å få. Her er en guide som vil hjelpe deg til å finne den og gi deg en bedre sjanse mot den poplære fisken!

Habitat:

Først og fremst, hvor finner du havabboren? Vel havabboren liker seg på grunt vann på samme steder som sjøørreten der det er litt strøm. HA er en aggressiv jeger som jakter i samme området som den også populære sjøørreten. Sesongen på HA er ganske lik som sjøørreten: På sommeren trekker den mot grunnere vann og i brakkvann mens om vinteren trekker den lengre ut mot dypet. Du får havabbor flere steder over sør-Norge både i Oslofjorden og i Bergens området. HA er noe mer sjeldent her på vestlandet enn den f.eks er i Oslofjorden der den er en mer populære fisk å målrette seg etter.

Skal du fiske HA om sommeren er sund eller bukter med strøm en god plass og starte. Du kan fort få på en og annen fin sjøørret eller hornhjel mens du jakter HA. Å fiske HA om vinteren er noe mer vanskelig enn SØ fiske, da HA som sagt trekker lenger ut i fjordene og ut på dypet, så sesongen for HA er sommeren i de varmere tidene (for Bergensere: Da andre har ferie).

Finner du en HA kan du fort møte på fler da HA er en stimfisk og jakter gjerne sammen. HA er en aggressiv jeger og når den tar merker du det! Det er slitsomt å fiske HA da du må aktivt fiske hele tiden, og noe rolig trekk i flua eller sluken trigger ikke denne fisken som hurtig inndrag. Seint om kveld eller tidlig om morgnen er den beste tiden å fiske HA, akkurat som SØ.

Så hvor finner du den?

  • Se etter sund og bukter med strøm.
  • Tidlig morgen eller på kvelden
  • Mest utbrett på sørlandet (Oslofjorden – Sogn og fjordane)
Foto: Joachim A.

Fangstredskap:

Du har god sjans til å ta HA både med fluestang og slukstang. HA trigges av kjappe inndragg av fluen eller sluken. Fisker du med sluk kan et par sveivestopp være en god ide. Den lever på noe av det samme matfatet som SØ, så har du allerede et godt valg av fluer eller tobys som imiterer fisk er du allerede godt i gang. Matfatet til havabboren består for det meste av sild og brisling så fluer og sluker som imiterer dette vil være den største sjansen og lure en på.

Selvom den er en ivrig jeger er også havabboren som sjøørreten sky for sportsfiskere. Klart vann er selvfølgelig ikke å anbefale da fisken ser deg betydelig bedre enn du ser dem. Litt krusninger på vannet vil øke sjansene dine for å ikke bli sett.

HA holder seg sjeldent i ro og er i farten etter mat hele tiden. Den svømmer kjapt og piler rundt i let og jakt.

HA er en sterk kjemper og du vil sent glemme kampen mot en fin Havabbor. Det er en god matfisk med på grunn av overfiske, har ha stammen synket betraktelig. Så får du en hel hæv kan det være greit å sette noen forsiktig tilbake om du vil ha samme gleden om noen år igjen.

Foto: Remi N.

Hvor sterkt utstyr trenger du?

Samme utstyr du bruker til sjøørret vil være mer enn nok å ha det gøy med mot en havabbor!

Jeg håper dette hjalp litt på trykket med å finne ut hvordan du fisker målrettet ett havabbor. Lykke til på jakten og skitt fiske!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *